Tuesday, July 12, 2016

Selamat Hari Rayaaa

Fuhhhhhhh berhabuk bersawang bercendawan

Urusan hidup semakin busy sebab little princess semakin membesar, boleh pecah rekod tak? 6 bulan sekali hupdate blog. Nasib lah password dengan username tak terlupa.
Selamat hari raya semua orang. Raya raya ni tak sedap badan, tak best betul. Tapi siapa yang paling baik bila kau tengah sakit?

Suami laaaa sapa lagi. Syukur selalu. Suami paling best, mestilah suami sendiri. Ye ke idok? Iyelaaa dah nama pun suami aku bukan suma kome. Kbai.

Sunday, January 3, 2016

Timbul Tenggelam

Last entry adalah pada bulan Jun. OMG! lama betul bersawang. Dulu konon azam 2015 nak kena rajin update blog, kengkonon lagi nak share perkara yang berilmiah. Welllllllll?? Azam terkubur hingga masuk ke awal 2016 pula. Fuuu lama nya simpan azam. 

Dapat pahala niat berazam saja lah. Sebab since terlalu busy on last year. Busy dengan bisnes online stroller kecilan. Busy dengan si kecil yang makin membesar, busy dengan rumah tangga dan busy dengan tugas harian sendiri sebagai WAHM. (Working at home mommy) even its not easy to deal with it. Kau kena pesan pada anak baik baik supaya selalu well behave just to make sure everything running smooth. Yup that is part of my job. 

Aduhai. 

Apepun banyak perkara best sepanjang 2015. Perkara masam masam tu ade ler juge tapi tolak tepi aje lah jangan fikir banyak due we don't have sufficient time just to think about perkara yang tak sepatut nya. Life too short so jangan bazir masa buat amal ibadah, amal jariah dan permudahkan urusan orang lain. Insyallah Allah permudah urusan kita, 

Terima kasih tak terhingga kepada suami yang sangat memahami kelopekkan si isteri. Mak dan abah yang tak putus beri semangat begitu juga ibu dan ayah mertua, Syukur juga, ada seorang anak yang setia teman ibu klu kena jumpa customer dan sangat sangat pandai bawa diri. Yang paling utama sekali untuk semua ini " Terima Kasih Allah" 

2016, 

Tak lama lagi nak start dengan bussiness roti pula. Doakan yang terbaik. But bussiness stroller still berjalan juga as usual. No worries as long as there is demand, I will do on my best, 

Ekonomi semakin menekan kalau nak cakap sampai lusa pun tak habis. Marilah lapangkkan dada tenangkan hati, positif kan minda fikir yang baik baik aje. Insyallah end up yang baik juga akan datang kembali. 

 

Tuesday, June 2, 2015

Wednesday, May 20, 2015

Measurement SSC Pognae

KEY FEATURES OF POGNAE BABY CARRIER:

  • Ergonomic design
  • Light, compact and easy to carry
  • Front and back carry positions
  • 100% pure cotton fabric
  • Moldable shoulder straps with mesh lining
  • Shock-resistant waist belt
  • Patented mesh cooling vent
  • Adjustable chest strap
  • Loose straps easily roll up into elastic bands
  • Reinforced cross-stitching at major support areas
  • Machine Washable: Cold, mild detergent, do not use bleach. Hang dry or tumble dry in low heat
  • NEW! Sleeping hood that neatly tucks into zippered pocket above mesh cooling vent

INCLUDED WITH PURCHASE:

  • Pognae Baby Carrier
  • Attachable headrest of matching style
  • Printed instruction manual (in English)

SPECIFICATIONS:

  • Recommended Age: Newborn* to 36 months
  • Weight range: 7 to 45 lbs
  • Front panel size: 11¼" wide x 14" tall
  • Shoulder strap length: 23" extending up to 39"
  • Waist belt circumference: 24" adjustable up to 40" (add additional 9" with waist extender)
  • Recommended for body heights of 5' to 6'5"
  • Carrier weight: 1.6 lbs
  • Materials:
    • Shell/Outer Lining - 100% Pure Cotton
    • Inner Lining - 100% Pure Cotton
    • Mesh - 100% Polyester

Monday, May 11, 2015

Resepi Kek Pandan Kukus Simple


Bahan bahan nya :

1/2 cwn gula halus
3 biji telur
1/4 cwn susu cair
1/4 cwn minyak
1sdb ovelate
1 sdk Pewarna hijau
1sdk Esen pandan ( blendkan sampai kembang 3-5minit)
Bhn ayak:
1 cwn tepung gandum
1 sdb baking powder
Tuangkan adunan yg diblendkan ke dlm bekas. Masukkan ckit2 tepung. Kacau guna whisk sampai adunan rata. Griskan loyang guna minyak. Tuangkan adunan dlm loyang. Kukus bila air mendidih selama 30 minit.


Carrier (SSC) yang sesuai untuk anak anda?

Assalamualaikum.

Harini saya nak share kan beberapa infographic yang saya dapat dari Group Malaysian Babywearing berkenaan dengan carrier yang selamat, ergonomic dan sesuai mengikut peringkat umur. Dulu sebelum join group ni bagi saya carrier yang ada jual dekat mall, kedai kedai baby or online seller sume sama aje. Actually rupa nya tidak sama sekali. Ini beberapa faktor tentang apa yang saya katakan tadi :

1. Faktor Keselamatan
Ramai sangat orang terlepas pandang tentang keselamatan anak anak yang dikendung. Bagi saya, beli lah carrier yang selamat dan utama kan keselamatan. Ada beberapa kes yang terjadi, kendungan or carrier semasa diguna buckle patah, jahitan nye tetas. Just imagine, anak anda terjatuh semasa di dalam kendongan dan mengalami kecederaan yang serius. Jadi pilih lah carrier yang dijamin selamat. Jangan beli fake carrier. Please say no no and no to fake carrier ya mommies. Takpe invest duit lebih sikit or menabunglah untuk babygear yang selamat. Kalau anda kurang berkemampuan untuk beli babygear yang selamat bolehh guna kain batik.

2. Ergonomic
Guna la carrier yang ergonomic. Selesa untuk penggendong dan si kecil yang dikendong. Tak sakit badan dan bahu bila dikendung. First time mak saya lihat, saya menggendong anak dia kata " Kesian nya kendong anak kecil" Saya senyum aje, bila di kata ergonomic sakit badan or sakit pinggang sebenarnye takde pun. But ini dua puloh sen saya saja ye.



Credit to BabyVibes





Kat situ terang terang ada bagitahu Unsafe Carrier adalah Fake Carrier and Baby bag. Jadi elakkan lah. Memang barang yang fake selalu murah tapi kalau nak dibanding kan pada nyawa anak yang tiada nilaian nya. Yang ni contoh baby bag :


Penggunaan baby bag ni boleh menyekat pernafasan baby dan mengakibatkab baby sukar bernafas serta lemas. Saya beritahu elakkan pengunaan fake carrier kerana sebarang kemungkinan terdedah pada risiko merbahaya boleh terjadi. Contoh nya anak anda bole terjatuh dari carrier akibat buckle patah pada fake carrier dan sebagainya.

Untuk non ergonomic carrier dah terang terang tak recemonded. Kenapa ya?
Sila refer pada info graphic ni .


Infographic dekat atas ni merujuk pada hip seat. Sila elakkan penggunaan hip seat kerana penggunaan hip seat seperti memaksa baby untuk duduk. For infant biarlah dia naturally duduk dan ade bentuk C Curve bukan memaksa mereka duduk. Bukan kah seakan menyeksa? Sebenarnya harga kebanyakkan hip seat lagi mahal dari ssc ( Soft Structure Carrier) Jadi, buatlah pilihan yang tepat.